De geschiedenis van Cuba
Het buitenbeentje op het wereldtoneel, Cuba, heeft een lange en bewogen geschiedenis achter zich. In de 19de eeuw probeerde men er het koloniale juk af te werpen en die strijd voor autonomie duurde voort tot in de 20ste eeuw. De rol van de Spanjaarden werd op dat moment overgenomen door de VS en de overwinning van de Cubaanse Revolutie onder leiding van Fidel Castro plaatste het eiland tot op vandaag op een heel aparte plaats.
Het grootste eiland van de Antillen, Cuba, werd tot de komst van de Spanjaarden op het einde van de 15de eeuw bewoond door de Taino-indianen, een stam die geen grootse bouwwerken produceerde zoals de contemporaine culturen in Midden-Amerika (Maya's, Azteken...) maar die er toch een eigen cultuur en levenswijze op nahield.
De onverwachte komst van de Spaanse veroveraars maakte een einde aan het verhaal. Cuba werd 1 van de kolonies van de Spaanse kroon en leefde meer dan drie eeuwen onder dat koloniale systeem. Havana functioneerde een groot deel van die periode als de sluis waarlangs het goud en zilver van de veroverde rijken in Mexico en Peru naar Spanje werd getransporteerd.
Als snel ontstond ontevredenheid bij de Cubaanse bevolking ten opzichte van het uitbuitende Spaanse koloniale systeem en de 19de eeuw werd getekend door 2 onafhankelijkheidsoorlogen en een voortdurende strijd voor de onafhankelijkheid.
In de 20ste eeuw wordt Cuba als het ware een satellietstaat van de grote noorderbuur, de VS, en wanneer de situatie opnieuw te veel wordt voor het gros van de in armoede levende Cubanen plaatst de Cubaanse revolutie en het bewind van Fidel Castro het eiland op een heel aparte plaats.
Sindsdien is Cuba één van de meest verguisde, geloofde, bekritiseerde en becommentarieerde landen ter wereld.
Hoe zit die hele geschiedenis van begin tot einde nu eigenlijk in elkaar ? Hoe is alles gekomen zoals het kwam ?
In deze special worden drie grote periodes uitgelicht:
- De periode van de Indiaanse bevolking en de koloniale tijd onder de Spanjaarden
- De onafhankelijkheidsstrijd en de VS-inmenging
- De Cubaanse Revolutie en nadien